Väder eller klimat?

Vad är skillnaden mellan väder och klimat? De har mycket gemensamt och är lätta att blanda ihop, men skillnaden mellan dem är viktig att ha koll på för att förstå klimatförändringar. Vädret kan variera flera tiotals grader under ett dygn, därför kan en klimatförändring på några grader låta futtig. Men om klimatet förändras med några grader orsakar det oftast stora förändringar på jorden.

Väder definieras som ett tillstånd i atmosfären vid en specifik tidpunkt. Det kan till exempel handla om temperatur, nederbörd eller vind, antingen från uppmätta värden eller en väderprognos några dagar framåt i tiden. Men det finns alltid ett datum och ett klockslag kopplat till ett väder.

Klimat är statistik på väder under en lång tidsperiod. Ofta används perioder på minst 30 år för att definiera ett klimat. Det kan handla om medeltemeperatur, antal nederbördsdagar eller sannolikheten för skyfall. Klimatet är en representant för vädret, men säger ingenting om hur vädret blir en specifik dag.

Bilden till vänster nedan beskriver väder och bilden till höger klimat. De kan vara lika vid första anblicken, men vid en noggrannare titt så syns att den ena visar värden vid en viss tidpunkt medan den andra visar statistik över en lång tidsperiod.

Hur upptäcks en klimatförändring? Jo, det görs genom jämföra två olika tidsperioder där klimatet är definierat. Om det finns skillnader till till exempel medeltemperatur, då handlar det om en klimatförändring. Det betyder att inom en period på 30 år kan vi knappast prata om att klimatet ändras, då handlar det om variationer i väder.